hur man skilja mellan kalla och kräfta sår

Munsår och kräfta sår, medan både smärtsamma populärare, orsakas av två olika faktorer och förekommer i olika orala platser. Munsår orsakas av ett virus och kräfta sår orsakas av bakterier. Munsår är smittsam, medan kräfta sår inte, men försiktighet bör vidtas för att undvika spridning av infektion eller ytterligare irritation.

Lokalisera såret. Kräfta sår finns vanligen inne i munnen, på taket av munnen, inuti läpparna och till och med på tungan. Munsår, å andra sidan, vanligtvis visas på utsidan av munnen och läpparna.

Utvärdera dina miljömässiga och fysiska faktorer. Munsår, i samband med herpes simplex-virus, kan utlösas av saker som stress, hormonförändringar, sjukdom, feber och starkt solljus. Eftersom munsår är smittsam avgöra om det är möjligt att du kan ha delat en tandborste, rakhyvel, handduk, kopp eller bestick med någon som har ett munsår.

Jämför utseendet på ett munsår med som en kräfta öm. Cankerskav börjar som en liten röd bula med en grå, vit eller gul centrum. Området runt såret är oftast röd och öm. Du kan se ett kluster av sår. Munsår är vätskefyllda blåsor som vanligtvis brast och lämnar en knaprig skorpa-täckt sår som läker inom cirka en vecka.

Notera de olika stadierna i såret. Munsår gå igenom en 5-stegs process som varar från en till två veckor. Det börjar som en pirrig, kliande eller brännande känsla och sedan blåsor visas. Efter blisterna dyker upp, börjar de att sippra och brast, sedan bilda en gul skorpa. Slutligen, en serie av allt mindre mindre sårskorpor bildar tills såret försvinner.