hur man handskas med döden vid jul

Att förlora någon man älskar är svårt. Om din älskade dör runt jul, kan det vara ännu svårare. Sättet att hantera döden vid jul att inse att, när någon du älskar dör, är förändring oundviklig. Däremot kan förändring också hjälpa dig att få igenom denna svåra tid. Även om du inte kan rusa sorgeprocessen, kan du hitta sätt att göra din semester mer behaglig och mindre stressande.

Räkna med en berg-och dalbana av känslor. Förberedelser för förlust är på vissa sätt värre än döden själv, på grund av osäkerhet och fruktan. Dina känslor kan variera per timme, vilket är helt normalt.

Var snäll mot dig själv. Ta dig tid att sova, gråta, motion och äta näringsriktiga måltider. Be, meditera eller bara koppla av i en lugn och tyst plats. Distrahera dig för ett par timmar med en bok eller film eller tillbringa tid med en vän. Du kan inte ta hand om din älskade en eller någon annan om du inte tar hand om sig själv.

Uppmuntra besök under din älskade sina bästa tider på dygnet. Om han är mest alert och bekväm tidigare be besökare att komma på morgonen.

Överväga vilka, om några, traditioner som du vill delta i detta år. Tänk på dina ekonomiska och känslomässiga resurser. Kanske du vill hoppa julklapparna i år eller kanske skulle muntra upp dig och vara en välkommen distraktion.

Fira denna förra julen på något meningsfullt sätt. Ge kort och gåvor och sätta upp dekorationer. Även om din älskade en är i koma, kan du ta in en julstjärna eller semester blomsterarrangemang för att lysa upp rummet och spela favorit semester musik. Kom ihåg att det alltid är möjligt att din älskade en kan höra dig och känner din beröring, även om du inte ser något svar.

Hitta rådgivning nu. Din skola, arbetsplats eller plats för tillbedjan bör kunna rekommendera någon. Om kostnaden är ett problem, kan du överväga att stödgrupper, inklusive Internetforum.

Njuta av vad du kan under semesterperioden. Det finns ingen skada eller respektlöshet för att fira. Din älskade vill att du ska finna tröst var och när den kommer.

Inse att känslor av sorg, sorg och även ilska kan öka under semesterperioden. De tillagda förväntningar och stimulering kan göra det ännu svårare att ta itu med årsdagen av din älskades död.

Prata med vänner och familj. Be om och ta emot emotionell och praktisk hjälp. Var ärlig om dina känslor. Du kan tveka att verka som en “downer” när alla verkar annars att fira, men inser att de flesta människor är angelägna om att hjälpa. Om du vill prata om den älskade, vet att du och kan låta andra veta detta.

Överväga vilka semester traditioner kan vara till hjälp och som kan vara sårande. De första semester efter en död kan föra tillbaka smärtsamma minnen och känslor och semester media blitz kan lämna dig stressad och utmattad. Om du är alltför medvetna om den tomma stolen, kanske du vill hoppa värd julafton middag för hela utökade familj. Eller du kan finna tröst i denna tradition och dela minnen med människor som var nära till din älskade.

Hitta rådgivning. Din skola, arbetsplats eller plats för tillbedjan bör kunna rekommendera någon. Om kostnaden är ett problem, kan du överväga att stödgrupper, inklusive grupper support från Internet.

Hjälp dig själv genom att hjälpa någon annan. Erbjuda stöd till andra som berörs av din förlust. Överväga att göra en donation eller ge en gåva till minne av din älskade. Du kan också volontär på ett djurhem eller annan välgörenhet, eftersom de ofta shorthanded under helgerna.

Umgås med vänner eller familjemedlemmar. Inbjuda någon att dela en måltid eller se en konsert med er. Du kan också volontär på ett soppkök eller ett härbärge.

Förenkla vad du kan och be om och ta emot hjälp. Till exempel, om du inte kan ta itu med att Turkiet med alla beslag, kan du ha pizza eller pasta.

Prioritera dina egna behov och behoven hos dem som också påverkas mest av förlusten. Gör vad som fungerar för dig och dem. Du kan finna tröst i välkända miljöer eller du kanske vill besöka någonstans helt nytt.

Få igenom i dag. Oroa dig inte om hur du kommer att hantera semester nästa år eller tio år från nu. Då kanske du vill återgå till vissa älskade traditioner och platser, eller du kanske vill fira någon annanstans eller på ett helt annat sätt.

Förläng innebörden av semester till den naturliga världen. I kalla klimat kan du snöskor eller skidor och i varma klimat kan du surfa eller åka vattenskidor. Vacker natur erbjuder möjligheter till fred och kontemplation och för skojs skull och motion.

Minnas och hedra den älskade med en speciell toast, en favorit carol, ett tänt ljus eller en favoritbild. Du kan också skriva ett kort eller brev eller föra en dagbok av dina tankar och minnen. Under de kommande åren, kan julen vara en tid att minnas din älskade. Du kan besöka en plats ni båda älskade eller att personen hade alltid velat se och se det “för” henne.

Njuta av vad du kan under semesterperioden. Det finns ingen skada eller respektlöshet för att fira. Din älskade vill att du ska finna tröst var och när den kommer.