hur man vet när skabb är inte smittsam

Skabb orsakas av ett angrepp av små kvalster som gräver in i hudens övre skikt. Skabb orsakar svår klåda och hudsår, och att bli av med en skabb angrepp kan vara svårt. Du kan vidta åtgärder för att säkerställa att villkoret inte längre är smittsam.

Se din läkare omedelbart. Om du misstänker att du eller din familjemedlem har skabb, behöver din läkare att ge en undersökning och behandling. Dessutom kan skabb härdas endast med receptbelagda krämer eller lotioner.

Behandla alla i ditt hushåll också. Alla som har haft nära hud mot hud kontakt med den angripna person inom föregående månad bör söka behandling samt.

Behandla alla sängkläder och kläder. Sanera alla sängkläder, kläder och handdukar i ditt hushåll genom att tvätta i varmt vatten och torkning i en varm torktumlare, genom kemtvätt, eller genom att försegla i en plastpåse under minst 72 timmar. Skabb kvalster vanligtvis inte kan överleva mer än 2 eller 3 dagar borta från mänsklig hud.

Återgå till skola, arbete eller annan gruppinställningar när du fullständig behandling. Barn och vuxna kan oftast återgå till barnomsorg, skola eller arbete dagen efter behandlingen, enligt Centers for Disease Control (CDC). Vanliga behandlingar inkluderar: permetrin grädde (gäller vid läggdags och tvätta bort nästa morgon), lindan lotion (även gälla vid läggdags och tvätta bort nästa morgon), svavel salva och krotamiton (används för spädbarn) och ivermektin (oral medicinering för svår -till-treat fall). Enligt American Academy of Dermatology, alla dessa läkemedel är effektiva för skabb.

Om du är osäker på om alla skabb kvalster är döda efter behandling, kontakta din läkare innan han återvände till skolan, arbetet eller någon annan grupp inställning.

Håll varning för fortsatta symptom. Efter behandling, kan den klåda fortsätta i flera veckor, säger CDC. Om du ser hålor eller finne-liknande utslag visas på din hud, kan du behöva en annan behandling.