hur man läser kolesterol diagrammet

Läsa ditt kolesterol diagram kan verka som att läsa ett annat språk. Att veta vad dina nummer innebär att hjälpa till att översätta den terminologi ord som faktiskt rör din kunskap om hälsa. Att lära skillnaderna mellan din triglycerider, HDL och LDL, och de siffror som är förknippade med dem kommer bättre hjälpa dig att förstå vad som händer i din egen kropp.

Hitta ditt HDL nummer. Detta är din high density lipoprotein nummer och är din “goda” kolesterolet. Du vill att din HDL numret falla vid 40 mg / dL (milligram per deciliter) eller högre. Hög HDL är förknippat med en låg risk för hjärt-kärlsjukdom.

Hitta ditt LDL-kolesterol nummer. Detta anses din “onda” kolesterolet (low density lipoprotein). Detta nummer är bäst bevarade på 100 mg / dl eller mindre.

Hitta ditt triglycerid nummer. Detta indikerar mängden fett som cirkulerar i blodet. Du vill vanligtvis att hålla detta nummer relativt låg. Detta antal bör vara lägre än 150 mg / dL att anses normalt. Med höga triglycerider och låg LDL kan fortfarande sätta dig på en hög risk för hjärtsjukdom. Detta gäller särskilt om din HDL är lägre än vad som rekommenderas.

Lägg din HDL och LDL siffror tillsammans. Detta är din totalkolesterol nummer, vilket bidrar till att avgöra din risk hjärtsjukdom.

Kolesterolnivåer mäts i “milliliter per deciliter” (mg / dl), vilket är ett mått på tätheten av lipoproteiner i blodet (LDL och HDL).

Dela upp totalkolesterol antal av dina HDL-nivåer (totalkolesterol / HDL). Detta antal bör vara mindre än 4,5 för att indikera en minskad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom.

Tala med din läkare om dina kolesterolnivåer och effekterna av att ha kolesterolnivåer som är för låg eller för hög.

LDL innehåller två delar, mönster A och mönster B. Höga nivåer av mönster A är godartade och inte öka risken för hjärtsjukdomar. Därför många experter tror att en bättre bedömning av risk hjärtsjukdom är din totalkolesterol nummer dividerat med din HDL nummer, snarare än att granska bara de LDL-nivåer. Detta antal bör vara mindre än 4,5.

För att sänka LDL-kolesterolnivåerna, försöka få minst 30 minuters motion varje dag.

För att öka HDL, äta en kost som innehåller hälsosamma fetter från avokado, mandel och olivolja.