hur reparera hela riva av en roterande manschett

Rotatorkuffen är muskler och senor som ansluter axeln till överarm. Enligt Mayo Clinic, medger rotator cuff axelled ha störst rörelseområdet för vilken led som helst i kroppen. Rotatorkuffskador är vanliga i sporter som baseball, men det kan också förekomma med upprepade arm aktiviteter såsom att lyfta tunga föremål och placera föremål ovanför huvudet. Medan en partiell rotatorkuffen tår kommer sannolikt läka på egen hand, är operation ofta krävs för en fullständig tår.

Se din läkare om du tror att du har rivit din rotatorkuffen. Leta efter symtom som smärta i axeln, en förlust av intervall i rörelse och svaghet i axeln. Smärtan arbetar med en helt sönderriven rotatorkuffen kommer sannolikt att vara svår.

Diskutera dina alternativ med din läkare. Kirurgi för en komplett tår är mest framgångsrika under de första månaderna efter skadan. Om du väntar för länge, kan det tillbakadragna muskler ärr på plats och blir svårt att sätta tillbaka på plats.

Genomgå kirurgi där musklerna dras tillbaka på plats med sömmar och bioabsorberbara ankare. Om den tjockaste delen av senan är helt sönderrivet, kommer läkaren att sy de två sidorna av senan tillbaka tillsammans. Om senan helt rivas bort från där den införs i benet i armen, kommer läkaren att sy det direkt till benet.

Bära en sele under de första tre till sex veckor efter förfarandet, beroende på hur snabbt du läka. Försök att inte använda armen inte helt nödvändigt.

Börja göra styrkeövningar ordinerats till dig av din läkare om sex veckor efter operationen. Se en sjukgymnast, om möjligt, för att hjälpa dig att återställa. Du bör kunna återgå till normala aktiviteter tre till sex månader efter ingreppet.