hur man läka tendinit

Senor är fibrösa strukturer som ansluter muskler till ben, enligt National Institutes of Health. Tendonit, eller tendinit är inflammation, svullnad och irritation i en sena som orsakas av överanvändning, skada eller åldrande. Vissa sjukdomar, däribland diabetes och reumatoid artrit, kan också orsaka tendinit. Den primära symptom på tendinit innebär smärta längs en sena, vanligtvis nära en gemensam, som ofta är värre på natten och med rörelse. American College of Rheumatology konstaterar att tendonitis är vanligtvis tillfälliga om behandlas omedelbart.

Immobilisera påverkas senan att främja läkning. En skena eller stag kan användas för att hålla den drabbade extremiteten stilla medan senan läker. Underlåtenhet att vila senan kan resultera i kvarvarande symtom, enligt American College of Rheumatology.

Ta ett icke-steroidalt anti-inflammatoriskt läkemedel, såsom ibuprofen, för att minska inflammation och lindra smärta. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel bör inte tas på lång sikt på grund av en ökad risk för blödningar i magen, leverproblem, och sår, enligt Mayo Clinic.

Höj den drabbade senan, speciellt efter aktivitet, för att minska inflammation och svullnad. När tendinit förekommer i ett ben eller annan lem, höja den drabbade extremiteten ovanför ditt hjärta kommer att minska inflammation.

Applicera alternerande is och värme till det drabbade området, enligt Cleveland Clinic. Detta bidrar till att minska svullnad och kan lindra obehag av tendinit. Mayo Clinic rekommenderar ansöker is i 15 till 20 minuter, tre eller fyra gånger varje dag.

Fråga din läkare om steroidinjektioner, som kan ges direkt i senskida att främja läkning och minska smärta. Mayo Clinic varnar för att upprepade injektioner öka risken för senruptur och kan försvaga senan permanent.

Delta i sjukgymnastik övningar för att stärka och sträcka drabbade senan. Sjukgymnastik hjälper att återställa funktion, påskynda läkning och minska risken för framtida skada.

Genomgå en operation för att avlägsna inflammatorisk vävnad runt senan. Enligt Cleveland Clinic, är kirurgi fokuserar på att ta bort fodret runt senan, inspektera senan för revor, och reparera eventuella skador. Ibland kan senan behöver förkortas eller förlängas.