hur man kan stoppa idisslande

Sluta idisslande genom att lära sig identifiera triggers och ersätta negativa tankar med hjälp nya svar. Idisslingen är en vana som kan olärda med praxis och tålamod – och ibland kan även kräva hjälp av en terapeut för att komma under kontroll.

Idisslande innebär negativt tänkande eller self-talk om det förflutna, nutid och framtid. Denna typ av tankemönster händer ofta automatiskt. Kronisk grubbel kan leda till ångest, depression, och problem med livet att fungera, så det är viktigt att hålla under kontroll. Corral ditt förrymda tankar genom att identifiera när, var och hur du idissla. Gör detta lätt genom att hålla en dagbok för att spela in dina ruminative tankar. Kanske du har en tendens att oroa sent på natten i sängen, eller när något stressigt händer under dagen. Notera tid på dygnet, plats och eventuella händelser som föregår din idisslingen. Att hålla reda på dessa händelser i din dagbok under några veckor kommer att hjälpa dig att identifiera din oro mönster.

Vanor är mycket resistenta mot förändring. Din oförmåga att sluta idisslande är inte en återspegling av din brist på viljestyrka eller motivation att förändra – snarare innebär det att du har några starkt invanda sätt att reagera på situationer och stress, skriver professor i experimentell och tillämpad klinisk psykologi, Edward Watkins, i Psychology Today artikeln, “Fyra tips från Habit forskning för att minska oro och grubblerier.” Vinna grubbel genom att ändra eller ta bort ledtrådar som utlöser dina negativa tankar. Försök läsa en bok i sängen tills du är dåsig och faller rätt sömn. Om ledsen musik utlöser ditt tänkande, lyssna på upbeat musik istället. Ändra de situationer som utlöser din oro, som ett sätt att bryta vanor som du har byggt.

Förändra det sätt som du svarar på signaler som utlöser idisslingen. Ta en promenad, prata med en vän, eller delta i en störande aktivitet när du normalt skulle idissla föreslår klinisk psykolog Dr Patrick Keelan, i artikeln “Förlamning av Analys: Hur till Stopp Idisslande att förbättra ditt humör och ditt liv, “från hans hemsida. Öva mindfulness – att vara närvarande i nuet och medveten om din omgivning, snarare än fångas upp i dina egna tankar. Par avkoppling strategier med tider som ruminative tankar brukar börja. Andas en lavendel doft, eller praxis meditation. Det viktiga är att tillämpa dessa nya vanor konsekvent över tiden, så att de blir dina invanda sätt att reagera på signaler som används för att orsaka idisslingen. Så småningom kommer dessa nya vanor få fäste.

Om ruminative tankar har varit med dig under en lång tid, kan de vara alltför svårt att övervinna på egen hand. I det här fallet, överväga att tala med en professionell som en kurator eller psykolog, som kan hjälpa dig att implementera strategier och tekniker för att hantera idisslingen. Tala med en terapeut kan hjälpa dig att sätta negativa tankar i perspektiv, se misstag som möjligheter till lärande, och besluta om handlingsplaner för att ta itu med problem som underliggande fastighets dina ruminative tankar. Du kan även hitta att du börja njuta av din tid ensam mer utan ruminative tankar invaderar dessa tider av tyst eftertanke. En terapeut kan hjälpa dig att göra dessa positiva förändringar när idisslingen känns okontrollerbar.