hur man känner igen tecken på leversvikt

Leversvikt hänför sig till den snabba försämringen av leverfunktionen som ett resultat av en mängd olika störningar, innefattande levercirros, kronisk hepatit och läkemedelsinducerad leverskada. Levern är det största organet i människokroppen och är en av de viktigaste i synnerhet eftersom den är ansvarig för olika processer inklusive reproduktion, matsmältning och tillväxt. Leversvikt har ett antal symptom som grundar sig på den underliggande orsaken till problemet. Här är stegen på hur du kan identifiera dessa symtom så att du eller din patient kan få rätt behandling.

Leta efter missfärgning av huden. En av de vanligaste symtomen på leversvikt är gulsot, där huden och ögonen ta på en gulaktig färg. I en patient som lider av leversvikt, blir detta ännu tydligare med den gula nyans blir mörkare, lutar åt en mer orange nyans.

Kontrollera om blåmärken eller blödning. Patienter med nedsatt leverfunktion kan också blåmärken överdrivet. Leversvikt orsakar blodet att tunna som trombocytantalet går ner så att när skadan inträffar är det ännu svårare för blodet att levra sig eftersom det normalt skulle.

Testa patientens mentala processer. Eftersom en misslyckad lever är oförmögen att effektivt filtrera avfall och gifter från mat, kan blod som går till hjärnan inte kunna bära tillräckligt med syre och näringsämnen för att fungera riktigt. En patient som lider av leversvikt kan uppleva förvirring, rastlöshet och trötthet. Han kanske inte kan tänka ordentligt.

Känn buken för svullnad. En utspänd buk är ett tecken på leversvikt. Kontrollera om svullnad under rätt nedre revbenen där levern är beläget. Om levern är svullen, kommer patienten även har svårt att andas på grund av för mycket tryck läggs på membranet.

Övervaka sov- och matvanor. Leversvikt kan orsaka en förlust av aptit. Patienten kan vara illamående som kommer att hålla honom från att äta ordentligt. På grund av trötthet, kommer patienten även tenderar att sova en hel del. Det blir också en allmän känsla av svaghet.

Notera avföring och urin färg. Onormalt mörk urin är ett tecken på leverskada. Pall kommer också vara antingen för ljusa eller för mörka. Det är också viktigt att vara uppmärksam för närvaron av blod i avföringen.

Kontrollera patientens naglar. Med leversvikt, naglarna ta på en vit färg mycket som när du försöker blockera blodtillförseln till dem.

Identifiera andra tecken på leversvikt. Mindre symtom på leverskada inkluderar frekvent urinering och överdriven törst, spasmer, och näsblod.