hur man känner igen symptomen på ett sår

Magsår är en öm som bildas i slemhinnan i magen. Det kan också bildas i den övre delen av tunntarmen. Sår är mycket vanliga och drabbar en stor del av befolkningen. Man har trott att magsår kan ha många orsaker, inklusive stress, rökning, äta vissa livsmedel, konsumerar stora mängder alkohol eller koffein eller genom att ta vissa läkemedel såsom acetylsalicylsyra och ibuprofen. Nyligen genomförda studier har visat att de flesta magsår orsakas av en bakteriell infektion. Även de misstänkta orsaker som anges ovan kan inte direkt leda till sår de kan ändå vara faktorer som spelar en roll i utvecklingen av ett sår eller åtminstone en irriterande för såret som har bildats. Även sår kan drabba vem som helst i alla åldrar de påverkar oftast människor ålder 40 år eller äldre. Det är viktigt att kunna känna igen symptomen på ett sår för att söka ordentlig medicinsk diagnos och behandling.

Lägg märke till om magen smärta uppstår mellan bröstbenet och naveln området. Denna smärta kan inträffa strax efter att ha ätit en måltid, första sak på morgonen eller sent på kvällen. Smärtan kan också åtföljas av en brännande känsla. Smärtan kan komma plötsligt och verkar vara en skarp, stickande typ av smärta.

Observera om smärtan åtföljs av illamående och kräkningar. Dessa symtom kan förekomma tillsammans, separat eller utan att åtföljas av smärta också.

Lägg märke till om det är en förlust av aptit. En person som lider av ett sår kan bli fullständig snabbt när man äter en måltid eller kanske inte har mycket av en aptit i första hand.

Övervaka viktminskning noga. Om det finns en minskning i aptit den drabbade individen kan också drabbas viktminskning. Väg dig regelbundet för att märka om det finns en minskning i vikt.

Observera om det finns täta rapningar. Detta kan inträffa även när den enskilde inte äter eller inte förbrukas någon mat nyligen. Täta rapningar kan vara ett tecken på magsår samt andra gastrointestinala störningar.

Märker uppkomst av avföringen. Blod kan vara närvarande i de tarmrörelser. Pallen kan ha ett svart utseende eller kan likna utseendet på tjära. Sådana tarmrörelser kan indikera närvaron av ett sår.

Ta en antacida när upplever ovanstående symtom. Ett antacidum ger ofta tillfällig lindring av symptom i samband med ett sår som mycket väl kan indikera närvaron av ett sår.