hur man lever med en narcissistisk man

Om man har narcissistisk personlighetsstörning (NPD) söka hjälp från en mental hälsa professionell. NPD är när en person har en sådan uppblåst självkänsla som leder honom att känna och bete sig hur som begränsar hans förmåga att fungera i relationer och i andra områden i livet, såsom arbete eller skola. Det är teoretiskt möjligt att förhandla fram en relation med en narcissistisk individ, men det kräver att varje part åta sig att de särskilda behoven hos en sådan relation. Det är osannolikt att någon med NPD skulle känna igen ett behov av att justera förhållandet på grund av hans upplevda perfektion. Dessutom är det viktigt att den icke-NPD parti är medveten om riskerna, fortsätter med försiktighet, och söker hjälp.

Skapa ett stödsystem utanför hushållet. Detta kan vara vänner och / eller en psykolog. Det är viktigt att vara ansluten med människor som ger dig korrekta uppfattningar om dig och dina handlingar.

Hålla kontakt med omvärlden. Om du blir isolerad det är lättare att börja acceptera hans uppfattning om dig. Dessutom kommer tillbringa tid med människor som uppmuntrar dig att må bra om dig själv eller göra aktiviteter som leder dig till känna kapabel att motverka den negativa ingången du får hemma.

Behåll din självkänsla. En narcissistisk man ofta kommer att sätta dig ner så att han kan må bättre. På grund av karaktären av en äktenskap, och det nära och regelbundna närhet, kanske du inte märker din självkänsla går sönder. Medlemmar i ditt stödsystem kan hjälpa dig, men bara om de vet vad som pågår.

Etablera personliga gränser och kommunicera dem till din narcissistisk man. Det är viktigt att vara konsekvent i att försvara dessa gränser eftersom om du inte alltid genomdriva dina gränser och personliga preferenser, kommer han att utnyttja detta faktum. Om du ger i bara en gång, kan det leda honom att bortse från alla dina önskemål.

Håll utkik efter fara. Det är inte standard för en narcissistisk man att vara våldsam, men han är redan i ett missbruk mönster via förolämpningar och respektlöshet, så det kan hända. Han skulle kunna bygga mot våld om hans beteende börjar eskalera. Om du upprätthålla sunda relationer med omvärlden och / eller regelbundet se en psykolog, kommer du att märka om han plötsligt blir mer possessiva och kontrollerande, hans verbala övergrepp ökar sin kritik intensifieras, han kräver kontroll av alla ekonomi eller om han isolerar du från familj och vänner.