hur man läser MRI resultat av halsryggen

Sedan den första framgångsrika kärnmagnetisk resonans experiment i 1946, har magnetisk resonanstomografi långsamt utvecklats från ett medel för vetenskapliga experiment till ett komplement och alternativ till röntgen och annan joniserande strålning avbildning. MRT ger bättre kroppsvävnad kontrast och kan anpassas till många avbildningstekniker, inklusive de som används för att diagnostisera ryggmärgs avvikelser. En radiolog läser din MR-undersökning, tolkar resultaten och ger din läkare med en rapport. Som med röntgenstrålar kan göra känsla av MRI-bilder vara svårt för lekmän. Men med hjälp av radiologens anteckningar, tolka och förstå din halskotpelaren, eller C-rygg, är MR möjligt.

Bekanta dig med lexikon och struktur ryggraden. När man läser en radiolog anteckningar och diskutera dina MRI resultat med din läkare, kommer du vill vara så förberedda som möjligt. Till exempel, är ryggraden indelad i tre huvuddelar — hals-, bröst- och ländrygg, från halsen till nedre delen av ryggen. Halsregionen består av sju sektioner eller kota, märkta som atlas, axeln, och C-3, C-4, C-5, C-6 och C-7. Grundläggande anatomiska kunskaper är en föregångare till att läsa dina C-ryggen MRI resultat.

Läs läkarens anteckningar som följer din film eller CD, dessa är vägbeskrivning till MRI personal detailing vad hon ser att diagnostisera. Du kan se sådana sedlar som “r / o disksjukdom.” “R / o” betyder “utesluta”, vilket innebär att din läkare vill bilder som utesluta eller bekräfta skiva sjukdom eller skada. Dessa order hjälper också radiologen i att leta efter särskilda villkor i ryggraden.

Läs radiologen anteckningar. Han borde ha tagit upp alla “r / o” riktningar från läkare, som bekräftar eller utesluter specifika frågor din läkare hade. Hans anteckningar kommer att omfatta sådana beteckningar som “liten skiva bula på C3 / C4, en större vid C4 / C5 (A) och en mindre igen på C5 / C6.” Han kan också behandla frågor som inte beskrivs av din läkare om han upptäcker avvikelser.

Ta del av vinkeln på bilden. Det är oftast en indikation på ett hörn av filmen som beskriver “anatomiska plan” att bilden representerar. Detta kommer att vara ett av tre alternativ. Frontal eller frontalplanet separerar kroppen vertikalt uppifrån och ned i främre och bakre halvor. Sagittala eller lateralplan delar också kroppen vertikalt från topp till tå, men i vänster och höger sida. Den axiella eller tvärplan separerar kroppen horisontellt, vilket ger topp- och bottenhalvor. Det kommer också en riktad anteckning, så att du vet att du tittar på, till exempel, ryggraden från höger sida – det vill säga, sagittal – view.

Du kan få din MRI film eller CD, ibland mot en avgift, men ofta gratis. Fråga röntgenavdelningen där din MRI utfördes om att få kopior, antingen på film eller på CD. Många anläggningar erbjuder patienten uppsättningar gratis som en fråga om politik. Du kan också få professionella andra åsikter på nätet, via mail eller modem, eller personligen, och dessa är också ofta gratis.

Titta noga på filmen i förhållande till läkarens och radiologens anteckningar. Om en oegentlighet upptäcktes, kommer noterna hjälpa dig att upptäcka det. Vad som kan ha varit omöjlig att skilja utan noterna ofta blir uppenbart när du vet vad du ska leta efter. Skanna filmen, även om det inte fanns några avvikelser hittas, särskilt om du har tidigare MRI resultat mot vilken du kan jämföra den aktuella filmen. Det är inte ovanligt att patienter att hitta problem på sina egna filmer som inte upptäcktes av läkare. Detta gäller särskilt bland patienter som har genomgått många tester — ofta under åren — och är väl förtrogna med sina egna kroppar genom tidigare radiologiska kontroller.