hur man återhämta sig från bältros

Behandling för bältros innebär ett antal strategier, och det kan vara nödvändigt att göra flera olika försök för att klara upp ett bältros infektion i en given individ. Korrekt behandling av bältros kräver receptbelagda mediciner, och du bör söka en läkare så snart som möjligt efter bältros visas. Ytterligare behandling kan vara nödvändig om smärtan av bältros utvecklas till ett kroniskt tillstånd som kallas postherpetisk neuralgi (PHN), som varar även efter bältros sår inte längre föreligger.

Besök din läkare så snart som möjligt efter att du märker utveckling av utslag med bältros. Utslagen av bältros är röd, med vätskefyllda blåsor, och förekommer på ena sidan av kroppen, i allmänhet någonstans mellan skinkorna och torso men ibland också på huvudet och ansiktet. Början behandling tidigt är viktigt eftersom antivirala läkemedel är mest effektiva när den startas inom tre dagar, enligt Mayo Clinic.

Använd kortikosteroider, smärtstillande och aktuella ämnen som ordinerats av din läkare. Enligt Seth John Stankus och kollegor i Eisenhower Army Medical Center, är rekommendationen att inrätta en smärtlindring schema, vilket gör att du kan undvika smärta mellan doserna.

Varna din läkare om din smärta varar efter bältros sår försvinna. Detta indikerar närvaro av PHN, vilket kräver ytterligare behandling, inklusive några tricykliska antidepressiva och antiepileptika samt aktuell lidokain och eventuellt andra behandlingar. Följ läkarens rekommendationer om dessa terapier.

Bältros vaccinet kan användas även hos personer som redan har haft bältros i syfte att minska risken för att utveckla ytterligare ett utbrott, se Resurser.