hur man kan stoppa diarré med kolesterolsänkande receptbelagda mediciner

Om du tar ett receptbelagt läkemedel som kallas statiner för att sänka kolesterolvärdet, kan du uppleva gastrointestinala (GI) biverkningar såsom illamående, förstoppning och diarré. Dessa biverkningar är sällsynta och vanligen förekomma hos personer som redan har matsmältning. Enligt Mayo Clinic, statiner är också mer benägna att orsaka biverkningar hos kvinnor, de som har en mindre kropp ram och / eller de som är 65 år eller äldre. Du har också en större chans för biverkningar om du tar mer än en medicin för högt kolesterol, har lever- eller njursjukdom, och har antingen typ 1 eller typ 2-diabetes. Det finns några åtgärder du kan följa för att minska risken för diarré, samt sätt att kontrollera diarré om det inträffar.

Ta din statin piller med din kvällsmåltid. Denna timing minskar risken för matsmältningseffekter, inklusive diarré.

Ta en medicin semester. Enligt Mayo Clinic, kommer att stoppa din statin för 10 till 14 dagar kan du se om diarrén försvinner när du inte är på drogen. Om den gör det, är tarmen problemet troligen i samband med statin.

Byt till en annan statin. Vissa kolesterolsänkande läkemedel, som pravastatin (Pravachol) och rosuvastatin (Crestor), kan orsaka färre biverkningar. Du måste diskutera denna växel med den förskrivande läkaren.

Sänk din statin dos. Du kan ha färre biverkningar vid en lägre dos, men du kommer också att minska kolesterolsänkande fördelarna med läkemedlet. Tala med din läkare innan du ändrar dosen.

Ändra vad du äter. Vissa livsmedel som bananer, ris och torr toast hjälp fast upp avföringen och minska diarré. Fiberrik mat tjockna din avföring och gör din avföring mer regelbundet. Några bra val fiber inkluderar produkter tillverkade med hela vetekorn och kli.

Dricka rätt vätskor. Du behöver massor av vätska så att du inte blir uttorkad, men undvika drycker med koffein eller alkohol. Mjölk kan göra din diarré lite sämre men ger också viktiga näringsämnen. Om diarré är mild, kan du fortsätta att dricka mjölk. Om det blir svårare, byta till sportdrycker som fylla på glukos och natrium vilse i dina frekventa tarmrörelser.