hur man berättar om du har en sönderriven ligament i benet

Det kan vara svårt att avgöra om benet har ett ligament tår eller tredje klass vrickning. Ligament i benet kallas bakre korsbandet. Den består av två delar som blandning i en struktur och är storleken på din lillfingret. Din bakre korsband ligger på baksidan av knäet och förbjuder din tibia från att röra sig alltför långt tillbaka. Många gånger du inte kommer att uppleva smärta i benet, men i knät istället.

Analysera din bakre korsbandet för eventuella skador. Du kommer inte att höra ett “popping” ljud vid tidpunkten för skadan som om du skulle riva din ACL. Istället kan du få symtom som är vaga eller mild. Din skadade knäet kan sag bakåt när den böjs, eller det kan glida bakåt för långt. Med tiden kommer symtomen blir mer märkbar när smärtan förvärras. Om andra delar av knät är skadade eller påverkade, kommer symtomen blir allvarligare.

Vet tecken på en sönderriven ligament i benet. Med bakre korsbandsskada kan du märker ömhet eller svullnad i knät inom tre timmar efter skada, enligt Mayo Clinic. Svullnaden kan orsaka styvhet. Du kan också uppleva smärta som du knäböja eller sitta på huk, som du kör, gå ner eller upp trappor eller ramper. Du kan känna en viss instabilitet i knäet. Du kan ha en liten hälta eller mild till måttlig smärta i knäet.

Förstå orsakerna och riskfaktorer för ett ligament tår. Din ligament kan riva om du träffar din skenbenet hårt, om din skenbenet är böjt för långt bakåt eller om du faller på knät när det är böjt. Den bakre korsbandet kan riva under kontaktsporter, som fotboll eller fotboll, eller i trafikolyckor.

Kontakta din läkare. Läkaren kommer att undersöka knät och bekräfta diagnosen genom tester som MRI eller röntgen. MRI ger din läkare detaljerade bilder av din bakre korsband. Röntgen av knät visar inte skada din bakre korsband, men kan visa om din ligament rev av en bit av dina ben.