hur man berättar om din lever förstoras?

Den mänskliga levern fungerar som ett slags screeningssystem för kroppen, bearbetning gifter från mat, alkohol och andra ämnen vi konsumerar eller absorbera. En vuxen lever rivaler en fotboll i storlek, i de flesta fall, kommer du inte känna det genom eller under bröstkorgen. Leverförstoring, den medicinska termen för en förstorad lever, är en underliggande tecken på leversjukdom såsom hepatit, samt en mängd andra medicinska tillstånd, inklusive mononukleos och vissa former av cancer. Lyssna tecken på en förstorad lever, om det behövs, kan din läkare diagnostisera förstorad lever genom fysisk undersökning, medicinsk historia och avbildningstekniker.

Vet symptom i samband med en förstorad lever — vanligaste symptomen är buksmärtor och ömhet. Leta efter gulnade hud eller ögonvitorna: ett tillstånd som kallas gulsot som vanligtvis tyder på leversjukdom och kan förekomma i samband med leverförstoring.

Utvärdera ditt badrum vanor och aptit för att avgöra om du kan visa tecken på leversjukdom, en rad medicinska tillstånd som kännetecknas av en svullen lever. Se upp för mycket mörk urin, blod i avföringen, liten eller ingen aptit och illamående — alla möjliga indikatorer.

Utför en själv undersökning för att avgöra om levern är större än den borde vara. I de flesta fall har en normal lever inte sträcka sig förbi den nedre delen av bröstkorgen om du inte tar djupt andetag, enligt National Institutes of Health. Klappa (tryck försiktigt ner på) området under revbenen, om du kan känna orgel med fingrarna, du sannolikt har en svullen lever.

Ta hänsyn till eventuella beteenden som kan öka risken att utveckla leversjukdomen. Enligt den amerikanska Lever Foundation, bör kvinnor begränsa sitt intag av alkoholhaltiga drycker till en varje dag för att sänka risken för leversjukdom. De flesta män kan säkert ägna sig åt två drinkar per dag för att bibehålla lever hälsa. Undvik rekreations injicerbara läkemedel och osäkra könet, vilket också kan öka risken att smittas av hepatit. Om du tillhör någon av dessa riskgrupper och uppleva andra symptom som överensstämmer med leversjukdom, kan du lider av en förstorad lever.

Schemalägg en fysisk undersökning med din läkare så att hon kan avgöra om du har en förstorad lever. Hon kommer att undersöka dig visuellt, ta hänsyn till eventuella riskfaktorer från din livsstil, och kan beställa röntgenundersökningar såsom röntgen och ultraljud för att bestämma storleken på levern. Diagnosteknik kan också avslöja utväxter som tyder på levercancer eller annan sjukdom.

Ge blodprov för att mäta leverfunktionen. En förstorad lever på grund av en underliggande sjukdom kan äventyra riktig leverfunktion. Din läkare kan också kräva vävnadsprover för att fastställa orsaken till en förstorad lever.